YLE trekker Oscar Floors påstander om BCC

YLE trekker Oscar Floors påstander om BCC

Fredag ettermiddag publiserte BCC en for meg gledelig nyhet. I en pressemelding kunne jeg lese at den finske allmenkringkasteren YLE nå gjør korrigeringen i dokumentaren de sendte tidligere i november, og falske påstander fra Oscar Floor fjernes. Bedre sent enn aldri! Men kommer NRK til å følge etter?

Som jeg tidligere har skrevet en hel del om hadde jeg visse forventninger til YLEs dokumentar som ble publisert i midten av november. Selv om bloggen min var nevnt i dokumentaren, noe jeg for så vidt syntes var litt morsomt, var likevel hovedinnholdet temmelig nedslående. Ikke minst var det nedslående at YLE gav Oscar Floor såpass mye plass, uten å stille ham nevneverdig kritiske spørsmål eller utfordre hans narrativ.

Når Floor serverer en helt oppsiktsvekkende kraftsalve om at etableringen av BCC Financial kun handlet om skatteunndragelse, er det i bunn og grunn ikke spesielt rart at det ender opp med at YLE til slutt dementerer. En såpass graverende og oppsiktsvekkende påstand kunne rett og slett ikke BCC la stå uimotsagt.

Selv om skaden i stor grad allerede er skjedd, og påstanden lever sitt liv videre på sosiale medier, er det likevel prisverdig at YLE går til det skritt å dementere påstander slik de nå gjør. Det står i grunnen i nokså grell kontrast til hvordan NRK opptrådde i forbindelse med Brennpunktdokumentaren «Guds utvalde» i 2020.

BCC skriver i sin pressemelding at de også har kontaktet NRK, i forbindelse med at NRK varsler at de vil evaluere sine etiske vurderinger i dokumentar- og samfunnsavdelingen, etter avpubliseringen av dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt».

Det er vel strengt tatt på høy tid, og jeg håper virkelig at BCCs innspill overfor NRK får konsekvenser også for denne dokumentaren. Personlig har jeg imidlertid mine tvil. Men kanskje burde jeg heller ta Jesu ord til tvileren Tomas til hjerte i stedet: "Vær ikke vantro men troende!"