“Penger velsignet av Gud” – mitt internasjonale gjennombrudd!

“Penger velsignet av Gud” – mitt internasjonale gjennombrudd!
Faksimile fra YLE

Denne uken ble den etterlengtede dokumentaren fra finsk TV, som omtaler BCC, endelig sluppet. Dokumentaren har fått den fengende tittelen “Penger velsignet av Gud”, og lover å vise hvordan “millioner av euro fra innsamlede midler endte opp i Finland, via skatteparadiser”. Samtidig markerer den mitt internasjonale gjennombrudd som blogger! Det må feires – med et blogginnlegg!

Utgangspunktet for dokumentaren var velkjent. Påstander om at innsamlede midler blir sluset gjennom skatteparadiser, og i lommene på BCC-lederne i form av billige, usikrede lån.

I forkant av dokumentaren tydet mye på at den baserte seg på samme kildemateriale som Dagens Næringsliv og NRK Brennpunkt brukte da de slo opp de samme påstandene i henholdsvis 2016 og 2020. Påstandene hadde blitt imøtegått en rekke ganger, både av BCC i en rekke artikler på BCCs egen hjemmeside, av professorene Ole Gjems-Onstad og Ola H. Grytten, og nå sist av journalist og forfatter Dag Christensen i boken «Ytringskamp eller statsfinansiert mobbing?».

Likevel var jeg, i likhet med mange andre, spent på hva som skulle komme den 13-november. Kunne det tenkes at YLE satt på ny, og til nå, ukjent informasjon om dette?

Noen timer etter at dokumentaren ble sluppet klokken 19:00 norsk tid (20:00 finsk tid) fikk jeg endelig tid til å sette meg ned og se den. Til min overraskelse og begeistring (jeg skal innrømme at jeg lo høyt), hadde YLE funnet plass til nye kilder! Utdrag fra bloggen min var nemlig tatt med i dokumentaren!

Et lite skår i gleden var dog at bloggens navn eller mitt navn ikke var nevnt. Noe som for så vidt ikke er så merkelig, all den tid YLE aldri kontaktet meg. Men man kan kanskje ikke forvente å få både i pose og sekk.

Samtidig har nå altså Christopher Knutsen for alvor fått sitt internasjonale gjennombrudd som kilde for YLEs dokumentar. Ifølge ham selv som en årsak av at jeg skrev om han på bloggen. I all beskjedenhet Christopher, så tror jeg du skylder meg en takk for dette. De aller fleste venter jo tross alt hele livet på en slik mulighet, men kun svært få opplever en slik «dream come true».

Oscar Floor er også kilde i dokumentaren, noe som jo heller ikke er overraskende, tross alt annonserte han det offentlig på min facebookside tidlig i oktober, etter at jeg hadde drevet grundig avslørende journalistikk og avdekket at en finsk journalist og fotograf lusket rundt på Brunstad. Når Oscar, som så sterkt ønsker at BCC skal blomstre har deltatt i dokumentaren, så må jo resultatet bli bra og positivt for BCC?

Etter å ha sett dokumentaren er jeg likevel litt usikker. For det ser for meg ut til at YLE har glemt i farten at Oscar Floor var Jonathan van der Lindens nærmeste støttespillere da han med alle tenkelige og utenkelige midler forsøkte å sverte BCC og Kåre J. Smith før han ble dømt for bedrageri, hvitvasking og dokumentforfalskning. Og at Christopher Knutsen selv har oppgitt at han har fått informasjonen sin fra Oscar Floor, som igjen har fått den fra Jonathan van der Linden. Informasjon van der Linden allerede i 2020 innrømmet til NRK Brennpunkt at ikke var til å stole på.

Faksimile fra NRK Brennpunkts dokumentar "Guds utvalde".

YLE hevder de baserer seg på materiale som stammer fra lekkede dokumenter fra Kypros, som en del av ICIJ sitt arbeide. Altså ikke JvdLs mailboks. Det skulle jo borge for at de kunne gi et noenlunde korrekt bilde av hva som faktisk har skjedd. Men de gjengir altså kilder som bruker JvdLs mailboks, uten i nevneverdig grad å stille disse kritiske spørsmål. De lar disse kildene i stor grad sette premissene for dokumentaren. Noe som også minner meg om en viss annen dokumentar som kom for noen år siden.

Oscar mente også at BCC går etter kritikere for å få dem til å holde kjeft. YLE insinuerer i den sammenhengen at bloggen min blant annet har vært brukt av BCC som et redskap for å stilne kritiske røster. Jeg er litt usikker på hvorfor, all den tid det er min private blogg. Dessuten vil jeg hevde at jeg har gjort det stikk motsatte. Jeg har etablert et forum for debatt på Facebook, hvor det er fritt frem å delta i diskusjonen for alle som vil. Inklusive YLEs kilder, som begge har skrevet temmelig mye der. Jeg har ikke noe statistikk på det, men basert på responsen kan jeg tenke meg at i alle fall halvparten av kommentarene jeg får der er kritiske til det jeg skriver.

På Oscars egen debattside «Om Smiths venner» skal imidlertid, etter sigende, en rekke BCC-medlemmer ha blitt blokkert for deltakelse i debatten, uvisst av hvilke årsaker. Men YLE syntes kanskje ikke det var så interessant?

Jeg har alltid tenkt at gravejournalister har en nokså krevende, og av og til temmelig utakknemlig jobb. At de grundig må granske kilder, sette de ulike kildenes påstander opp mot hverandre, veie argumentene for og imot, finne nye kilder som kan bidra med ny informasjon, gjøre tunge etiske avveininger osv. Som historiker har jeg jo en viss erfaring med kildegransking. Det er ikke alltid like gøy å lese gjennom hundrevis, kanskje til og med tusenvis av sider for å kryssjekke ulike versjoner av en sak eller en hendelse, men det er en del av jobben.

Men jeg må innrømme at jeg med årene er blitt noe usikker. Etter å ha observert arbeidsmetodene deres, og ikke minst resultatene, tenker jeg at det å være gravejournalist, i alle fall hos YLE og NRK, kanskje ikke er så ille likevel? Man kan jo bare resirkulere noe andre har skrevet før? Eventuelt bare presentere det kildene sier, uten å kryssjekke informasjonen? Kanskje håndplukke noen «eksperter» som kan underbygge ens egen hypotese? Og så setter man seg på terrassen med et glass vin og er riktig så fornøyd med sin «grundige og dyptpløyende gravejournalistikk».

Når store, anerkjente mediehus som NRK og YLE slipper unna med slike metoder, kan det jo ikke være så vanskelig?