Julens sang og musikk - Del 4

Julens sang og musikk - Del 4

Lys i en mørk tid, Nordnorsk julesalme.

I det nordlige Norge, nord for det som kalles polarsirkelen er mørketiden et kjent begrep. I løpet av vintermånedene vil man en periode ikke kunne se solen i det hele tatt. For mange er denne mørke tiden en av de vanskeligste på året, det er ofte kaldt, mørkt og generelt lite å se frem til.

Nord-Norge på vinteren kan være vakkert, men også kaldt og mørkt. (foto: Wikimedia commons)

For mange nordlendinger er nok likevel julehøytiden et høydepunkt mange derfor ser ekstra frem til. Nord-Norge har også sin helt egen juleklassiker, nemlig «Nordnorsk julesalme» skrevet og komponert av Trygve Hoff på begynnelsen av 80-tallet. Den ble første gang introdusert for et norsk publikum i 1985 gjennom TV-serien Lys i mørketida i 1985, som var en serie som tok for seg gamle nordnorske juletradisjoner.

Forfatteren Trygve Hoff har skrevet en rekke populære sanger og viser, blant annet «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» som Jørn Hoel senere har gjort til udødelige klassikere.

Nord-Norge har for øvrig en stolt tradisjon av fabelaktige diktere av salmer. Både Petter Dass, en av Norges mest kjente salmediktere, og forfatteren av «Fedrelandssalmen», Elias Blix var nordlendinger.

Sangen beskriver hvordan budskapet om juleevangeliet og det lys og håp Jesu fødsel gir også er relevant for mennesker som lever i fjerne, ugjestmilde, arktiske strøk. Setningen «det er langt sør til Betlehem» er nok beskrivende for hvordan Betlehem føles fjernt, men samtidig kommer det også nært gjennom juleevangeliet.

Denne nydelige fremføringen av Christel Alsos er min personlige favoritt blant de mange flotte fremføringene av denne vakre salmen: